Ny praktik!

Här i Oskarshamn har jag hittils haft det väldigt bra. Jag har blivit gott mottagen, och folk här är otroligt trevliga och imötesgående. Måndag fick jag gå med en undersköterska på avdelningen. Vi tog emot patienter som skulle läggas in för operation, samt att städa ur efter patienter som åkt. Jag har fått inblick i journalföringen och förstår hur förhållandet mellan undersköterska-sjuksköterska-läkare-sekreterare fungerar. Mitt första intryck är att denna Ortopedkliniken är fruktansvärt gott organiserat, och informationen/kommunikationen här fungerar fruktansvärt bra mellan alla leder i kliniken. Detta verkar vara den mest välfungarande vårdenhet jag någonsin sett. De har sällant eller aldrig någon som är sjuka eller borta. Jag är så imponerad!
Idag har jag varit med överläkare Annelie på mottagning på förmiddagen. Hon har tagit emot nya och gamla patienter för olika åkommor. Mest artros i knän och höfter, men även ett triggerfinger och en pseudoartros i lilltåns grunnled efter en icke-läkt fraktur. Hon satte några kortisonsprutor i några knän, och remitterade vissa till operation.
Efter lunch fick jag gå upp till avdelingsledaren på operation, och hon visade runt mig där, samt vart jag hittar kläder, skor och hur jag tvättar mig inför en operation.
Precis efter denna halvtimmes information, fick jag följa överläkare Allan på mottagningen. Han är så grymt duktig att jag nästan tror att han är lite Gudebegåvad. haha..nährå, men framför allt är han så fruktansvärt duktiga med patienterna. Han är så trevlig, öppen och intresserad. Jag fick inte alls min eftermiddagssvacka som jag brukar få kring två. Tiden gick så himla snabbt, och han är så inspirerande att jag inte ens fattade då klockan blivit tre och arbetsdagen slut. Inte ens hungrig hade jag blivit! Jätteroligt var det. Fick se hur han gjorde en riktigt grundlig undersökelse inför misstänkt impingement. Han gjorde alla dessa test, samt Hawkin's test och något annat som kallas Job's sign (indikerar på ruptur om positiv). Sedan satte han en bedövningsspruta i den subacromiella bursan och gjorde alla testerna om igen. Det visade sig att han sannolikt inte hade någon ruptur i någon sena, utan sannolikt att bursan är inflammerad. Så han fick tid till operation för att ta bort den, samt göra lite akromioplastik.
Sedan var det några till höfter och knän som var inne för artrosutvärdering. Sista patienten för dagen är jag lite stolt över. Det var en ung kille med ont i ryggen när han spelade fotboll. Efter många undersökningar och efter att ha pratat med patienten länge, fick jag säga mitt tycke och tänke. Jag gav även patienten tränings- och rehabiliteringsråd om vad de  borde fokusera på att styrka osv. Jag bad om ursäkt sen till Allan om att jag inte ville korsa någon gräns, men han hade precis tänkt tacka mig för att jag kom med så många goda råd till patienten. Han tyckte det var jätteroligt att vi kunde samarbeta, en rörelseapparat specialist till en annan. Jag blev superglad och följde lyckligt med till fikat! :D
Imorgon får jag följa med Allan på operation hela dagen. Han ska ta för sig ett ganglion i en handled, två axelartroskopier, två knäartroskopier, samt en specialare där han ska flytta tibiaplatån för att ändra en patients Q-vinkel!
Hoppast det blir en grym dag i morgon! :)

Hoppast dessutom att alla mår jättebra!
Kramar på er

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback